Over Mariëtte & Jalbert

Mariëtte (1973): “Ik was dertig jaar oud en voor de tweede keer afgereisd naar Birma om voor een lange periode in een klooster te mediteren. En toen opeens, tijdens een meditatie, voelde ik dat ik mensen aan wilde raken, dat ik via de aanraking heel dichtbij de ander en (daarmee) mezelf wilde zijn. Het voelde als een volgende stap in mijn innerlijke zoektocht rondom de thema’s liefde, intimiteit en seksualiteit. Als kind en tiener had ik het ware potentieel van seksualiteit ervaren, maar hoe ouder ik werd leek ik steeds verder af te dwalen van de eenheidservaringen die destijds zo natuurlijk ontstonden. Eenmaal thuis pakte ik naast mijn werk als freelancejournalist een versnelde deeltijdstudie fysiotherapie op. Deze studie zorgde ervoor dat ik eerder verder afkwam van mijn gevoel; mijn aanrakingen werden functioneel. Pas tijdens mijn eerste baan als fysiotherapeut kwam ik weer in contact met mijn diepe wens om simpelweg aan te raken. Een intuïtief onderzoek om via de aanraking mezelf en anderen bij hun innerlijk groeipotentieel te brengen, volgde.
Ik begon voor mezelf in de boerderij waar ik woonde. Dit groeide al snel uit tot een grote praktijk met meerdere masseuses. Toen ik eind 2012 mijn relatie beëindigde, verliet ik ook deze praktijk. Ik ging alleen, zonder collega’s, verder en genoot van de extra verdieping die ik kreeg door mij alleen op de klant en niet meer op (ook) bedrijfsvoering te richten. Ik ontmoette in die periode ook Jalbert met wie ik alle theorieën en ervaring die ik inmiddels had over hoe je via de aanraking processen in gang kan zetten, in de praktijk kon brengen.
Naast ‘de fijn’ die ik ervaarde in de verbinding met een geliefde waarbij seksualiteit zich kon ontvouwen vanuit een bedding van vertrouwen en veiligheid, ervaarde ik parallel daaraan even zoveel pijn. Ik werd mij bewust van de verwarring op het gebied van liefde en seksualiteit. Ik voelde in mijzelf en in de sessies die ik gaf de intense collectieve pijn van misbuik, verraad en afwijzing. Niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen.
Ook ik keek terug op een seksueel leven vol experimenten (die de stille hoop van een nog grotere kick dan de vorige in zich droegen), vreemdgaan en (on)macht. Ik voelde dat al deze ervaringen zich diep in mijn lichaam hadden vastgezet en dat de enige manier om uit de patronen te stappen was om ze in mijn lichaam, middels de aanraking en middels het maken van liefde, te helen.
Langzaam maar zeker klopten steeds vaker koppels bij mijn praktijk aan en daar was ik blij om want ik merkte dat mijn werk eigenlijk niet zoveel zin had als de partner niet werd meegenomen op de reis die de klant aanging.
Jalbert keek altijd over mijn schouder mee, wilde alles weten over hoe ik sessies gaf en toen hij voor de zoveelste keer vroeg of hij mee mocht masseren, zwichtte ik. Vanaf 2019 geven we regelmatig samen Massage Rituals aan koppels. Dit voelt als een hele waardevolle aanvulling omdat, zo zeg ik altijd maar gekscherend, het toch anders is als een man over een erectie (probleem) praat dan als ik dat als vrouw doe.
De retreat The Art of Touch was een hele kleine en logische vervolgstap. Het is heel bijzonder om mijn intuïtieve ontdekkingen over hoe je via de aanraking het lichaam kan openen, in overgave en extase kan brengen (en onderweg blokkades kan transformeren), samen met Jalbert door te geven. Op deze manier kunnen koppels elkaar helen en zijn ze daarin niet meer afhankelijk van mensen zoals ik. Dat is voor mij een groot cadeau.
Naast het begeleiden van deze retreat heb ik een praktijk als lichaamsgerichte seksuoloog, werk ik in de reguliere zorg met seksueel getraumatiseerde tienermeiden, spreek en schrijf ik, allemaal met het doel om mensen bewust te maken van hun potentie om liefde te maken. Een manier van seks hebben waar de liefdevolle aanraking een essentieel onderdeel is, een manier die bijdraagt aan een liefdevolle relatie en daarmee aan een beetje meer wereldvrede.”

Meer informatie over Mariëtte’s activiteiten vind je hier.

Jalbert (1969): “Als vijfde kind in een gezin met zes kinderen heb ik me altijd een beetje een buiten beentje gevoeld. Waar mijn oudere zus en broers ‘keurig’ binnen de lijntjes kleurden was ik altijd nieuwsgierig naar wat zich buiten die lijntjes afspeelden. Ik werd hierdoor vaak ervaren als een rebel of dwarsligger. Ik was geïntrigeerd door de relatie van mijn ouders; ik kreeg het idee dat ze allebei niet zichzelf waren maar een soort ‘harmonieus’ compromis leefden. Ook leek het wel alsof de thema’s liefde, intimiteit en seksualiteit simpelweg niet bestonden in ons gezin.

Na mijn middelbare school ben ik snel op kamers gegaan (volgens mijn ouders net op tijd om het niet helemaal te laten escaleren) en daar is mijn zoektocht naar liefde, relaties, intimiteit en seksualiteit begonnen. En natuurlijk ook naar de rest van mijn (onzekere) zelf die wilde presteren en succesvol zijn. Door mijn nieuwsgierige, actieve en niet angstige aard werd dit een pad van vallen en opstaan met daarin grote hoogten, diepe valkuilen, stekels, ongelukken, verdriet, verwijt, strijd, oneerlijkheid. Mijn carrière en zakelijk succes was groot maar ik werd steeds ongelukkiger in de liefde en in mijn vriendschappen. Ik voelde mezelf ‘een pakketje schroot met een dun laagje chroom’.
Terugkijkend ben ik dankbaar voor dit pad (en de drie schitterende kinderen die ik heb gekregen) maar ik kan nog de leegte en ellende voelen (vaak door schuld en schaamte) over wat zich allemaal heeft afgespeeld in de naam van liefde.
Toen ik in 2008 Mariette ontmoette voelde ik bij haar eerste aanraking (ze masseerde mij) iets wat ik niet kende maar waar ik altijd zo naar had verlangd. Ik kon het geen woorden geven maar mijn nieuwsgierigheid dreef mij in haar armen. Ik stopte met al mijn verdovende verslavingen (omdat ik mijn leegte en ellende niet wilde voelen) en leerde stapje voor stapje weer te voelen. Hierdoor ontdekte ik ook eindelijk het verschil tussen liefde, intimiteit en seksualiteit. Vanaf dat moment ben ik mij ook gaan verdiepen in de massage als manier om te verbinden. Eerst als hobby en vanaf 2020 ben ik Mariëtte ook gaan ondersteunen in de massage rituelen die zij aan koppels gaf. Sinds dat moment begeleiden we ook samen, al dan niet via de aanraking. Ik ontdekte in het begeleiden van stellen dat de patronen die ik als kind bij mijn ouders (en waar ik zelf ook in verzeild was geraakt), heel universeel zijn. Een beknellend patroon waar iedereen die persoonlijk wil groeien vroeg of laat tegenaan loopt. Tegenwoordig laat ik me leiden door de liefde en liefde voor het leven. Dit kan (één op één) door middel van de aanraking of coaching maar ook door het begeleiden van grote en complexen transformatie processen bij bedrijven of instellingen.  De leegte in mezelf van toen is nu gevuld met liefde en dat is een heerlijk gevoel. Het leven duurt te lang om liefdeloos te verduren.”